A gerinctorna

Az emberek körében nagyon ismert a gerinctorna, amit lehet szárazon és vizes közegben, medencében is végezni. Ezek a gerinctornák alkalmasak arra, hogy a gerinc melletti mélyizomzatot erősítsük vele, a gerinc stabilitását megőrizzük, különböző gerincbetegségeket, mint pl a sérvek, megelőzzünk, és most csak a megelőzésre koncentrálnék. Nyilván nem kell magyarázni, hogy ez mennyire fontos. 

Sokan, mint például én is, csak akkor kezdenek ebbe bele, amikor már a baj ott van, a csigolyák nem állnak szépen katonás rendben, nem szép a porckorong, megyünk műtétre, rehabra stb. 

Aztán ott vannak négylábú barátaink. És ezen belül is ott vannak az aprólábú-hosszútestű virslik vagy épp krinolinok. Náluk ez a testalkat már predesztinálhat porckorongsérvre, hiszen itt a gerinc mozgása eléggé hullámzó. Meg valljuk be, egy tacskó például nagyobb százalékban szeretne kanapén aludni, mint egy németjuhász – aki egyébként inkább a CEC-re hajlamos. És hát épp ezért ugrálnak is felfelé. Bár örömömre szolgál, hogy egyre több méretben, formában lehet kapni rámpákat, amin csak meg kell tanítani felfele és lefele közlekedni, bár sokszor épp az a kifogás, hogy a kutya “nem tudja megszokni”. 

A gerinc anatómiája miatt, amiről a honlapomon található cikk is (https://www.digitikutyafizio.hu/a-porckorongserv/), bár időszerű lenne frissíteni, azonban nagyon fontos a megfelelő megelőzési módszer. 

Bármilyen furán is hangzik, a kutyák esetében is van lehetőség a “gerinctornára”. Sajnos az ügyfelek között még mindig több az olyan, akinek a kutyája már vagy gerincbeteg, de egyelőre műtét nélkül kezelhető a baj, vagy pedig műtét után jön már csak el. És vannak olyanok is sajnos, akik bár érdeklődnek, végül facebook oldalakon kérnek és kapnak tanácsot a “hogyan kezeljem a kutyámat” témakörben, és/vagy youtube videókon keresztül próbálják meg a “home-fizio”-t. Ez is alapvetően már egy előrelépés, azonban azt tudni kell, hogy minden kutya más, és minden gerincprobléma is más. És lehet, hogy két kutya ugyanazzal a gerincszakasz-sérüléssel ugyan, de eltérő fizioterápiás kezelést igényel. Nekem legalábbis az a tapasztalatom, hogy nincs két egyforma kezelés két különböző sérves vagy CEC-es kutyára. Ráadásul egy ilyen videóban, vagy szóbeli tanácsban nem lehet pontosan úgy lekövetni egy gyakorlatot, ahogy az valóban helyes lenne. 

Ahogy az a humán gyógyászatban van, úgy az állatok esetében is lehet és kell is erősíteni a gerinc melletti izomzatot és a mély farizmokat is. Ezek stabilizálják a csípőt és a gerincet is, így még a betegség kialakulása ELŐTT, MEGELŐZŐ terápiaként használható. Van is már olyan gazdim, ahol a kiskutya 2 sérvműtéten van túl, minden rendben van vele, de hozzák 2 hetente, mert el akarják kerülni a többi sérvet. 

Szóval: NEM kell megvárni azt, amíg a kutyusnál baj lesz, és itt most nem csak a virslikre gondolok (bár abszolut mértékben tacskós vagyok), hanem azokra a nagytestűekre, akiknél nagyszámban fordul elő például a cauda equina syndroma. 

Egy képzett kutya-fizioterapeuta, aki többszáz órában tanulta a szakmát képes és alkalmas arra, hogy egy alapos állapotfelmérést követően (ezt azért egészséges kutyáknál is meg kell ejteni, és ha gond lenne, akkor szakorvoshoz kell irányítani) személyre szabottan alakítsa ki a kutya tornáját és azt megtanítsa a gazdinak. 

Még egyszer: MEGELŐZNI A BAJT!

A preventív torna nálam is létező kezelési forma, és bízom benne, hogy sok-sok gazdihoz jut el ez az írás és keresnek majd meg azért, hogy ezt a tornát elkezdjük az ő kutyusával is. 

A képek nagy részén a saját kis tacsim látható, aki 2019-ben lett műtve, sajnos mi is későn kezdtünk neki.

A gerinctornáról