A konzervatív kezelések közé azokat a módszereket soroljuk, amik nem műtéti kezelések. Ilyen például a gyógyszeres, infúziós kezelés, és ilyen a fizioterápia is.
Mikor mondja azt az orvos, hogy konzervatív kezelést javasol a kutyának egy mozgásszervi megbetegedés esetén?

Fontos tudni, hogy az állatorvosok elsődlegesen nem a képalkotó eljárások során készült felvételek alapján fognak hozzá a műtéthez, bár ez alól is vannak kivételek, hanem az alapján, amilyen tünetet egy kutya mutat. Például elképzelhető, hogy van egy III/IV-es, vagyis egy viszonylag súlyos sántaságú kutya, akinek épp csak, hogy jelen van a röntgen alapján egy csípőízületi diszplázia (és más, sántaságot okozó elváltozás nincsen), ennek ellenére az orvos a műtét mellett dönt.
Emellett az, hogy egy betegség műtétindikált, sok más, az orvos által figyelembe vett szempont alapján dől el, eleve van olyan betegség, aminél nem szokták elodázni a műtétet. Például egy I-es mértékű mediális patellaficam egy apró vagy kistermetű kutyánál nem feltétlenül műtétindikált, enyhe sántaság esetén is inkább a konzervatív kezelést, a fizioterápiát javasolja az orvos, míg ugyanez egy óriás termetű kutyánál már műtéti ok lehet. Egy kereszteződőszalag szakadásos kutya esetében azonban nem nagyon van más választás, mint a műtét.  (És sok esetben a még nem lebénult, nem fókázó kutyáknál is inkább megműtik a kutyust, hiszen bénulás esetén már viszonylag gyorsan szükséges a beavatkozás, nagyon fontos az idő, így ha már biztosan látható, hogy egy adott gerincszakasz később még rosszabb állapotba kerül, nem várják meg a teljes bénulást.)

A konzervatív kezelés lényege a fizioterápia szempontjából az, hogy a kutya diagnosztizált elváltozásainak további romlását megakadályozzuk, szinten tartsuk. Tehát ha a gazdi kap egy diagnózist azzal, hogy a kutyát még nem kell műteni az adott problémával, akkor keressen fel egy kutya fizioterapeutát a további terápia miatt, hiszen az az állapot magától, munka nélkül nem fog úgy maradni, hanem vélhetően tovább romlik majd.
Egy csípődiszpláziás kutyának megerősítjük a csípőstabilizáló izmokat, egy patellaficamos kutyusnál a combizmok erősítése fontos, hogy az izomtömeg növekedésével a szalagok jobban stabilizáljanak azáltal, hogy egy nagyobb izmon fekszenek fel. De ugyanígy segítségre lehet a fizioterápia egy porckorong kitüremkedéses (protrusio) kutya esetén is, ahol a gerinc mellett futó paravertebrális izmok megerősítésével, a hátizom stabilizálásával a gerinc kóros mozgásai csökkenthetők.
Fontos, hogy minden esetben az állatorvos döntse azt el, hogy a kutya állapota indokolja-e a műtétet vagy sem, a fizioterapeuták jelentősebb része ugyanis nem rendelkezik állatorvosi diplomával.

Konzervatív módon kezelendőek a diagnosztizálható, konkrét, radiológiailag is alátámasztható betegségeken kívül azok a sántaságok is, amiknek nincs csontot, ízületet érintő oka. Akár egy izomhúzódás, izomláz, feszülés vagy egy korábbi műtét, sérülés után megmaradt, megszokott sántaság.

Az, hogy egy betegség, elváltozás esetén a konzervatív kezelés az állatorvos szerint elegendő lehet, az nem azt jelenti, hogy nem kell ügyelnünk a fokozatosságra. A terhelést finoman, óvatosan kell növelni, nem szabad egyből teljes pályákat építeni az eszközökből. Egy hirtelen nagy terhelés ugyanis ronthat is a kutya állapotán.
Ezért is fontos az, hogy a fizioterápiás kezelést mindig végzett szakemberrel kezdje meg a gazdi, és tartsa is be a szakember által adott tanácsokat, valamint rendszeresen végezze a kiadott házi feladatokat.

Tehát ha egy csípő- vagy könyök illetve térdröntgen, vagy egy MRI után az állatorvos azt mondja, hogy konzervatívan kezelendő a diszplázia, a patellaficam, a kitüremkedés, és a gyógyszeres kezelés mellett fizioterápiát javasol, mindenképp keressünk fel egy kisállat fizioterapeutát.

Az első alkalomra vigyünk magunkkal minden orvosi iratot is.

Fontos ismét megjegyeznem: a legtöbb kisállat fizioterapeuta nem rendelkezik orvosi végzettséggel, így a diagnózis felállítása nem az ő feladata!

Praxisomban elérhető terápiás eszközök:
– termoterápia
– masszázs
– manuálterápia
– stretching
– gyógytorna
– stabilizációs eszközök, feladatok
– kinezio tape (alap- és korrekciós technikák is)
– elektroterápia (TENS, ultrahang, szelektív ingeráramos kezelés)

Rendelésem hétfőn és pénteken, előre egyeztetett időpontban a Kék Bagoly Állatorvosi Rendelőben, a Fót, Czuczor Gergely utca 12. szám alatt található.

Bejelentkezni a 06 70 904 0146-os számon lehetséges.

Mit is takar az a megnevezés, hogy konzervatív kezelés?