A diszplázia egy olyan genetikailag öröklődő elváltozás, ami az ízületet adó csontok deformitása miatt okoz fájdalmat, mozgáskorlátozottságot, az ízületi mozgáspálya beszűkülését, az ízfelszínek, szalagok, az ízületi tok sérülését, később a csontos képletek elkopását, arthrosisát is. A diszplázia ún. poligénes öröklődésű betegség, ami annyit jelent, hogy a hibás gének egyidőben történő jelenléte szükséges. Éppen ezért lehetséges az, hogy két, teljesen diszpláziamentes szülő kölyke diszpláziás lesz. Emellett persze fontos az is, hogy milyen a kutya növekedési üteme, milyen a táplálása, milyenek az egyéb környezeti hatások. Egy gyors növekedési ütemű kutya, ha hordozza a diszplázia génjét, sokkal hamarabb és sokkal súlyosabb fokban lesz beteg. Az elváltozások legtöbbször kétoldaliak, de nem egyforma mértékben érintettek, egy részük pedig lehet egyoldali is.
A diszplázia érintheti a kutya vállát vagy könyökét is, én most a csípődiszpláziát vettem górcső alá, a további diszpláziás megbetegedésekre a későbbiekben térek majd ki.

Tünetei lehetnek:

 • a kutya nehezen áll fel, nehezen ül le
 • leülés vagy felállás közben fájdalmat is jelez
 • sántaság (ez önmagában más betegségeket is jelezhet)
 • futáskor nem a jármódnak megfelelően használja a lábait, hanem nyusziugrás- szerű képet mutat
 • nem ugrál fel a mellső lábaival
 • a combcsont felső része (nagyforgató- trochanter major) jobban kiáll
 • előrehaladottabb stádiumban a comb- és csípőizmok keskenyebben, sorvadtak
 • a kutya a hátsó lábaival túl szűken, túl tágan áll, vagy pedig a csánkízülete nyitott

Természetesen ezen kívül vannak még tünetei, amiket viszont már állatorvos láthat a röntgenen.

diszplázia

A diszplázia alapvetően vagy van, vagy nincs, de tenyésztés szempontjából vannak fokozatai. Ezekbe a fokozatokba röntgen alapján egy ún. Norberg szög adta szám szerint, egy egységes európai rendszer (FCI) alapján megadott skála alapján sorolják be a kutyákat:

 • mentes
 • átmeneti (majdnem mentes)
 • enyhe
 • közepes és
 • súlyos

fokozatokba. Általánosságban elmondható, hogy az utóbbi két kategória az, amelyik esetében a kutya nem tenyészthető.

A diszplázia vizsgálata történhet fizikális vizsgálattal, az Otrolani teszt használatával. Ez a teszt a csípőízület lazaságát, a combcsont fejének luxációját, szubluxációját vizsgálja. Ezen kívül pontos eredményt a röntgen adhat.

A röntgenvizsgálat idejére a kutyát el kell altatni, mivel a felvétel készítéséhez olyan módban kell a kutyát rögzíteni, ami még altatásban sem egyszerű, éber állapotban meg nem csak fájdalmat okozna a kutyának, de egy esetleges bemozdulás esetén értékelhetetlen lenne a felvétel. Hanyatt fekvő állapotban, egymással párhuzamos combcsontokkal, középen álló patellákkal és szimmetrikus medencével kaphat az állatorvos értékelhető képet. A medence akkor szimmetrikus, ha az ún. foramen obturatumok egyforma nagyságban, megegyező méretben látszanak, nincs beárnyékolódás a végtagok által, vagyis a csípő teljesen ki van forgatva.
Minél idősebb egy kutya, annál nagyobb %-ban lehet megállapítani a diszplázia mértékét, így lehetséges az, hogy az akár 1-1,5 évig is, vagy tovább tünetmentes kutya egyszercsak elkezdi a tüneteket produkálni, és a tünetek alapján elvégzett vizsgálat alapján derül ki a betegség. Az azonban fontos, hogy a klinikai tünetek nem minden esetben egyeznek meg a képalkotó eljárás alapján kiadott diagnózissal. Lehetséges, hogy egy súlyos diszpláziás kutya semmilyen tünetet nem produkál, vagy akár az is, hogy egy enyhe fokban diszpláziás kutya a tünetek alapján súlyosnak tűnhet.
A diszplázia jellemzően a nagy és óriás testű kutyák betegsége, felülreprezentáltak a németjuhászok, a retriverek, kuvaszok, labradorok. Természetesen kistestű kutyákban is vannak csípődiszpláziásak, azonban esetükben épp a testméret és a súly miatt a betegség többnyire tünetmentes tud maradni.
Kezelési lehetőségei lehetnek konzervatív terápián alapulóak, mint a fizioterápia, testsúly kontroll, pihentetés, glükózamin, NSAID terápia, súlyosabb esetben, vagy a tünetek súlyossága alapján pedig a műtét.

Nagy általánosságban az mondható el, hogy az állatorvosok elsősorban a klinikai tüneteket mutató diszpláziás kutyákat műtik, de nyilván itt is van kivétel.

Műtéti megoldások szép számmal állnak rendelkezésre, de azt, hogy az orvos melyik megoldást választja, egyéb szempontok, mint pl életkor is befolyásolja:

 • kétszeres/ háromszoros medence oszteotomia
 • symphydeosesis (maximum 5 hónapos korig)
 • combcsontfejezés
 • protézis

Nagyon fontos továbbra is, hogy a diagnózist, a kezelési módot kizárólag állatorvos állapíthatja, döntheti el.
Konzervatív kezelés esetén a fizioterápia a legjobb, emellett nagyon fontos a kutya ideális súlyának a beállítása, megtartása, vagyis ha a kutya kissé teltebb idomú, bizony diétáztatni kell, és nagyon fontos még a különböző táplálék-kiegészítők alkalmazása is.
Amennyiben műtétre kerül sor, a műtét után mindenképpen szükséges a kutya szakember általi és a gazdi által otthon elvégzett masszázsa, fizioterápiás gyakorlatok végzése, hetente több alkalommal is, és természetesen az egyéb, konzervatív kezelési módszereknél írtak is. A műtét önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a kutya visszanyerje régi önmagát, még akkor sem, ha a műtét a legjobban sikerült.
FONTOS! A fizioterápia nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot, és nem is diagnosztizál. Minden diagnózis felállításához állatorvos szükséges!

A diszplázia