fizioterápiás eszközök
Kép forrása: www.fittpawsusa.com

A kutyáknál a fizioterápia annyiban másabb, mint a humán terápiákban, hogy amíg az embereknél az orvos konkrétan kiírja a 10 alkalmas masszázst, a 10 alkalmas elektroterápiával vagy épp a fürdővel, úgy ez a kutyáknál nincsen meg.
Azonban ahhoz, hogy a kutyát komplexen tudjuk kezelni, az szükséges, hogy az első alkalommal felmérjük a kutya általános állapotát. Pláne, hogy a kutya nem tudja elmondani, hogy hol és egy 10-es skálán mennyire fáj, feszül neki valami.

Éppen ezért soha nem azzal kezdünk, hogy elő a labdákat, az instabilt, vagy épp az ultrahangot, vagy mondjuk tesszük bele a hidrokádba (ami nekem ugye egyelőre nincs is) bár ez valószínűleg a gazdiknak is látványosabb lenne.

Természetesen az állapotfelmérést követően, ami 45-60 perc között van általában, ha van idő rá, el lehet kezdeni a terápiát, de az első találkozó valóban arról szól, hogy felmérünk, megvizsgálunk, majd felállítunk egy kezelési tervet, amiben rövid és hosszútávú célok vannak benne.
Igen, ez valóban nem a színes eszközökről szól, és akár tűnhet is úgy, hogy nem történik semmi, pedig ez határozza meg azt, hogy a kezelési időszak végére a kutyusunk milyen állapotban lesz. Megjegyzem, hogy az állapotfelmérő során alkalmazott diagnosztikus masszázs, ízületi kimozgatások egyébként a kezelési módszerek között is megtalálhatók, tehát a felmérés közben részben már kezelünk is.

Az állapotfelmérőt menet közben is megcsináljuk, bár nem olyan részletesen, mint az elsőt, de ez alapján tudjuk eldönteni, jó-e az irányunk, vagy kell-e változtatni valamit.
Nyilván ha valaki az első állapotfelmérő, majd a kapott kórlap alapján úgy gondolja, nem hozza többet a kutyát, mert nem volt elég látványos, színes az első alkalom, szíve joga, én el szoktam mondani, mit és miért csinálok, és mi lenne a következő lépés.

Attól ugyanis, hogy valaki az első alkalomnál látta, hogy mit csináltam, majd csinálja otthon a kutyával a házi feladatot (bár jellemzően az, aki többet nem jön, otthon sem foglalkozik sajnos a feladattal :-(), neadjisten letölt 1-2 videót vagy vesz egy kutyatornáztatós könyvet, még nem fogja tudni helyesen csinálni a gyakorlatokat, hiszen nem tanulta meg az alapokat, ezáltal nem fogja tudni olyan módon gyógyítani a kutyáját, ahogy egy képzett szakember.

Az állapotfelmérés tehát a kutya helyes kezelését, ezáltal a mielőbbi felépülését hivatott biztosítani, ahogy azok a házi feladatok is, amiket kiadok a gazdiknak. Ez a házi feladat azonban szintén önmagában nem elegendő, ezáltal fontos a rendszeres fizioterápiás részvétel is.

Fizioterápiás rendelésem Gödöllőn, a Szabadság út 21. szám alatt található meg, előzetes bejelentkezéssel vehető igénybe.
Időpontot hétfő és szerda 17-19 vagy péntek 14-18 óra közöttre kérhet a 06 70 904 0146-os telefonszámon.

Az állapotfelmérés fontosságáról