fizioterápia
Kép forrása: https://www.goldengaitcanine.com/

Éppen ugyan azért, amiért az embereknek is fontos. Hiszen az állatok mozgásszerveit ugyanúgy a csontok, a csontok által alkotott ízületek és izmok alkotják. Az emberek esetében már régóta jelen van a műtétet megelőző konzervatív kezelésben és a műtét utáni rehabilitációban a fizioterápia. Az állatok gyógyulása terén az utóbbi 7-8 évben kezdett kibontakozni Magyarországon is az, hogy ami nekünk embereknek hasznos, az hasznos lehet az állataink számára is.

Nem nehéz belátni azt, hogy egy mozgásszervi vagy neurológia betegség esetén a legsikeresebb műtét sem old meg villámcsapásra régebb óta fennálló funkciókiesést, ráadásul a műtéti kezelések kizárólag arra koncentrálnak, ami a valódi ok, így pl. egy diszplázia műtét esetén elvégzik a combcsontfejezést, de nem építik vissza a lesorvadt izmot és nem mobilizálják a műtött területet.

A sántaságot okozó ortopédiai vagy traumás elváltozások egy részében elegendő lehet a fizioterápiás kezelés önmagában is, műtét nélkül, ún. konzervatív kezelésként. Hiszen az, hogy nem kell műteni a kutyusunkat az adott problémával, ami fennáll, éppen ezért nem egészséges az adott struktúra, még nem jelenti azt, hogy hagyható is olyan állapotban, ahogy van, hiszen ezzel egyrészt tovább ronthatjuk a helyzetet, másrészt a kutyának ezzel fájdalmat is okozunk. És persze nem hanyagolhatjuk el a fizioterápia egyes elemeinek az izmok építésére, erősítésére irányuló hatását sem.

Vannak kifejezetten olyan betegségek is, mint pl. az arthrosis, amit nem is lehet műtéti megoldással kezelni, azonban a fizioterápia eszközeivel a fájdalom csökkenthető, az ízületi mozgáspálya tartomány növelhető, ezáltal a kutya ismét nagyobb kedvvel tud mozogni.

Műtéti ellátások után azonban a mozgáspályák, a mozgásszervek funkcióinak, a járásképnek a visszaállításában nagy szerepet tölt be a kutya-fizioterápia, valamint a neurológiai betegségek esetén ezek mellett az idegek, idegpályák regenerálódásához is rengeteg segítséget tud nyújtani, nem beszélve arról, hogy egy esetleges bénulás esetén is, a sikeres műtétet követően nagyobb lehet az esély a teljes felépülésre. Neurológiai betegségeknél az idegpályák stimulálása megítélésem szerint fizioterápia nélkül nem is lehetséges.

De ugye ahogy azt említettem, a fizioterápia nem pusztán a beteg területtel dolgozik, hanem a betegség miatt a test egyéb struktúráinak a kezelésével is, így pl. egy nem használt sérült végtag miatt az egyéb végtagokon bekövetkező feszülések oldásával, tónusosabbá vált izmok lazításával is, amikkel viszont megelőzhetővé válik egy későbbi probléma kialakulása is.

A kutya-fizioterápia eszközrendszere nagyban megegyezik a humán fizioterápia eszközrendszerével. A masszázstól kezdve a kimozgatásokon, az elektroterápián (TENS, terápiás ultrahang, lézerterápia stb) a hidroterápiás (kutyaúsztatás, hidrokád) eljárásokon át a gyógytornáig terjed a repertoár, kiegészülve a szintén humán gyógyászatból ismert kinezio tape, valamint gyógynövényterápia alkalmazásával is. Emellett orvosi vonalon az ízületek hyaluronnal vagy kollagénnel való feltöltése is megtalálható.

A fizioterapeuta ezen kívül segítséget tud nyújtani sportoló kutyák esetén a kutya fizikai állapotának fenntartásában és fejlesztésében is, ezt szakmai berkeken belül kutya fitnessnek is nevezzük.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a fizioterapeuta az esetek többségében nem állatorvos, de persze vannak állatorvosi végzettséggel is rendelkező terapeuták is. Ezt azért kell minden esetben, amikor hozzánk érkezik egy kutya elmondani, mert munkánk során diagnózist nem állapíthatunk meg, nem mondhatjuk ki az egyértelmű tünetek alapján sem, hogy a kutyusnál milyen betegségre gyanakszunk, ellenben elmondhatjuk a gazdinak, aki orvosi diagnózis nélkül érkezik, hogy keresse fel a saját állatorvosát, vagy ajánlhatunk neki olyan orvost, aki az adott területen speciális képesítéssel rendelkezik.

Épp ezért nagyon jó dolog az, hogy egyre több állatorvos áll kapcsolatban végzett fizioterapeutával, és ismeri el a fizioterapeuta szakmát, hiszen a cél ugyanaz: az egészséges kutya.

Miért fontos a rehabilitáció a kutyák számára?