Pár napja járt nálam egy ír szetter, aki egy baleset következtében perifériás idegkárosodást szenvedett. Az ő esete vezetett arra, hogy egy pár szót írjak a neurológiai betegségekről. Tényleg rövid lesz. 🙂

A neurológiai betegségeknek két csoportját különböztetjük meg. A centrális alatt a gerincvelő betegségeit értjük, ilyen pl. a porckorong sérv vagy a Cauda Equina Compressio, és van a perifériás sérülés. Ebben az esetben a gerincvelőből kilépő ideg sérül, a gerincvelői szakasz érintettsége nem áll fenn.

Alapvetően az, hogy egy neurológiai betegség esetén a fizioterápiás kezelés kimenetele milyen lesz, előre nem detektálható, emellett a gyógyulási idő is jelentősen hosszabb, mint egy ortopédiai vagy traumás sérülés esetén, a teljes regenerálódás akár 1-1,5 év is lehet. Ami elmondható, hogy a sérülést követő első 3 hónap nagyon fontos, hiszen ha az első 3 hónapban a kutya állapota nem változik, akkor a prognózis rossz. Természetesen itt is nagyon fontos szempont az, hogy a kutya mikor kerül fizioterapeutához, hiszen ha csak letesszük a kutyát a sarokba, jóval kevesebb esély lesz arra, hogy magától rendbe jön, mint ha egy képzett szakember segíti a felépülését. Persze a terapeuta sem varázsló, de ha a műtét utáni tünetek alapján a felépülésre van esély, az gyorsabb és biztosabb lábakon álló lesz, ha szakember segítségét vesszük igénybe.

A neurológiai betegek kezelésének kimenetele, mint írtam, bizonytalan, és emellett időigényes folyamat is. Fő feladat azonban ezekben az esetekben is az, hogy a kutya mobilizációja megtörténjen, izmai erősödjenek, a mozgáskoordináció fejlődjön. A célok elérésében nagy segítség az elektroterápiás eszközök (pl. indirekt ingerlési módok, vagy TENS) használata, amihez a hosszabb szőrű kutyákat sajnos a tappancs ragasztás miatt kis helyen le kell borotválni, emellett az asszisztált feladatok, a masszázsok és kimozgatások valamint végső soron az aktív torna.A használt eszközök és feladatok ugyanazok, amit az ortopédiai vagy traumás sérülések, betegségek esetén is használunk, azonban ezt speciális sorrendben tesszük. Ezáltal nem kezdhetünk pl. instabil eszközökkel vagy akadálypályával egy neurológiai esetben akkor, ha a kutya jelentős mozgáskoordinációs zavarral rendelkezik, hiszen a feladat bármennyire is lenne látványosabb egy masszázsnál, egyrészt végrehajtani sem tudná, másrészt nem szolgálná a kutya felépülését.

A neurológiai betegségek közül a porckorongsérvvel van személyes érintettségem is, miután tacskómat tavaly májusban hármas sérvvel operálták. A felépülését a képzésemhez szükséges dolgozattal dokumentáltam is.

Praxisomban jelenleg az elektromos kezelés közül a TENS érhető el, valamint a terápiás ultrahang, az indirekt ingerlési módszer alkalmazásához szükséges pontelektróda jelenleg beszerzés alatt áll. Az aktív tornaeszközök pedig már ott várják a helyükön, hogy használva legyenek.

Rendelésemet a Gödöllő, Szabadság út 21. szám alatt, a Turul Állatkórházban érheti el.
A rendelés előjegyzéshez kötött, bejelentkezni a 06 70 904 0146-os telefonszámon lehet.
Részletek a facebook oldalamon, vagy a www.digitikutyafizio.hu weblapon találhatók meg.

Az alábbi képeken egy hármas sérv következtében bénult eb rehabilitáció hatására történt javulási folyamata látható. (Forrás: saját)

Röviden a neurológiai betegségről