A patella a térdízület kicsi csontja, a musculus rectus femoris íncsontja. Térdkalácsnak is hívjuk.

Elhelyezkedését tekintve a combcsont árkában foglal helyet, ebben az árokban siklik aszerint, ahogy a végtagot mozgatja a kutya (vagy akár az ember is). Hosszanti és keresztirányú szalagok tartják a helyén.
Ha ez a patella elhagyja ezt az árkot, vagyis ha az anatómiai és a funckionális tengely nem esik egybe, patellaficamról beszélünk. Ez a ficam lehet törzs vonalától kifele irányuló (laterális) vagy befelé irányuló (mediális), ez utóbbi gyakoribb előfordulású. Jellemzően kistestű kutyákban fordul elő. Kialakulhat traumás behatás következtében, de fejlődési rendellenesség illetve veleszületett okok is közrejátszanak a megjelenésében. Kis könnyebbség: ha a kutyának mediális patellaficama van, inkább O lábra emlékeztető állásban áll a két hátsó lába, míg laterális irány esetén inkább X.
Többnyire mindkét oldalon kialakul.

Kialakulásának okai:

 • nem elég mély patellaárok
 • túl magas vagy túl alacsony patella
 • combnyak rendellenes állása
 • combcsont vagy a tibia rendellenes görbülete
 • ízületi tok megnyúlás
 • patella oldalsó szalag megnyúlás vagy megrövidülés
 • condylus hypoplasia
 • tuberositas tibiae tengelybeli eltérése a végtagtól
 • tibia hibás rotációja

A patellaficam tünetei:

 • időszakonkénti sántaság
 • lábfelkapkodás
Patellaficam
Kép forrása: kutyaterd.hu

A patellaficamot fizikális vizsgálattal állapítja meg az állatorvos, a tengelyeltérés mértékének megállapítása már röntgennel történik.

A ficam súlyosságát egy 4 fokozatú skála alapján sorolják be.

 • I.fokú: a patella bent van az árkában, de kitolható onnan a fizikális vizsgálat során, azonban elengedéskor vissza is ugrik a helyére. Röntgen alapján a végtag csontozatában eltérés nem látható. Spontán nem ficamodik. A combcsont és a lábszárcsont tengelyénél eltérés nincs. Tünetmentes.
 • II.fokú: spontán is kiugorhat a helyéről a patella, de kis erőbehatásra vissza is tehető, sőt, a patella magától is könnyen visszamegy a helyére. A röntgen az ízületet alkotó csontoknál minimális szögeltérést mutathat, a tuberositas tibiae nincs az anatómiai tengelyben. A sántaság még itt sem állandósul.
 • III.fokú: a patella folyamatosan a kificamodott helyzetben van, nehezen helyezhető vissza és azonnal újra ki is ficamodik. A tengelyeltérés mérhető, 30-60 fok közötti, a patellaárok kicsi. Sok esetben a röntgen már eltérést mutat a csontos képletek esetén is. Az esetek többségében állandó sántaságot mutat.
 • IV.fokú: a ficamodott helyzet állandó, a patella már nem is helyezhető vissza az árkába. Járáskor az érintett lábat hajlítani nem tudja, a térdizület teljes tartományában nem nyújtható ki. A patellaárok sok esetben teljesen eltűnt. A tengelyeltérés 60-90 fok.

A röntgenfelvételhez bódítás/altatás szükséges, ugyanis ebben az esetben is fontos a jól beforgatott ízület.

Általánosságban az I. fokú patellaficamot kistestű kutyáknál elegendő lehet konzervatív úton, masszázzsal, fizoterápiával kezelni, a II. fokú ficam esetében pedig a tünetek és a ficam okozta egyéb tényezők alapján dönt az állatorvos. Nagytestű kutyáknál a laterális patellaficam minden esetben műtéti indikáció.

Az alkalmazott műtéti technika is sok tényezőtől függ, itt azt is figyelembe kell vennie az orvosnak, hogy a patella luxáció milyen egyéb problémákat okozott, mert azt ne felejtsük el, hogy egy régóta fennálló patellaficam akár okozhat mikroszakadásokat az elülső kereszteződő szalagon is, az pedig minden esetben műtéti indikáció. És persze itt is figyelembe kell venni a beteg életkorát is, hiszen egy növekedésben lévő kutyánál a csontok növekedési zónái nem sérülhetnek, ezért bizonyos műtéti technikákat az állatorvosok nem alkalmaznak kölyökkorban.

A nem, vagy nem időben kezelt patellaficam végső soron nem csak a láb teljes használaton kívül helyeződését okozhatja, de a végtagon egyéb degenerítav folyamatok pl. arthrosis jöhetnek létre, a használaton kívüli izmok elsorvadhatnak, a sorvadás következtében neurológia problémák is kialakulhatnak.

Ne felejtsük el, a patellaficam, amennyiben időben észreveszik, műtét nélkül, konzervatív úton kezelhető. Épp ezért fontos, hogy ahogy az első tüneteket észrevesszük, végeztessük el az állatorvossal a vizsgálatot, és keressünk fel egy fizioterapeuta szakembert. A konzervatív kezelés ez esetben nem csak a terapeuta feladata, hacsak nem tudjuk heti 2-3 alkalommal elvinni a kutyát hozzá. Ez a heti 2-3 alkalom fontos, így a gazdinak szükséges lehet megtanulni azokat a technikákat, amikkel otthon tudja a kedvencét tornáztatni. A feladatok betanítása a választott terapeuta dolga.

FONTOS! A terápiás masszázs kezelés vagy a fizioterápia nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot, és nem is diagnosztizál. Minden diagnózis felállításához állatorvos szükséges!

Patellaficam