Olvastam nem olyan régen egy posztot, amiben az volt a kérdés, hogy adhat-e a gazdi BCAA-t a kutyának, ha sorvad az izma. Mint kiderült, szó nem volt izomsorvadásról, aminek minden esetben valami kóros elváltozás van a hátterében, pusztán annyiról volt szó, hogy a kutya a korábbihoz képest jelentősen kevesebbet mozgott. És ugye ahogy az mondjuk Arnold Schwarzeneggernél is bekövetkezett, amikor abbahagyta az aktív sportot, és az izomtömege csökkenésnek indult, úgy történik az a kutyáknál is.

Egyrészt fontos leszögezni azt, hogy bár a kutyás sportesemények most valóban tilosak, de kutyát sétáltatni, kutyával futni, betartva a szabályokat, nem az. Igaz, a „mezei” kutyaséta egy sportkutyának nem elegendő ahhoz, hogy az izmait megtartsa, ellenben sokat segít abban, hogy teljesen ne épüljön vissza. Ezen kívül ugye az aktív mozgáshoz tartozik, ami az ízületek egészségének éltető ereje. (A kutyával futás ellenben minket is jól átmozgat…bár én szerintem meghalnék tőle…)

Aki ennél kicsit többre vágyik, és kertes házban lakik, az tud akár akadálypályát is építeni a kutyának, jobb esetben akár egy klassz kis agility pályát is, de vannak szabadtéri nyilvános pályák is, igaz, ha egy nagy közönség van rá, akkor nehezebb osztozni rajta.

Sokszor jön velem szembe youtube videókban az otthoni eszközös tornáztatás is, és igazából hallottam már olyan véleményt is, hogy mindent, amit egy fizioterapeuta tud nyújtani kutya fitness téren, azt meg lehet tanulni online. Ez azonban nem feltétlenül igaz.
Nyilván minden egyes, fizioterapeuta által elkezdett aktív tornát első alkalommal megelőz egy felmérés, mert ami laikus szemnek normális, az lehet egy avatott szemnek kóros.

Éppen ezért én azt javaslom, hogy mielőtt nekikezdünk az otthoni tornának, mindenképpen konzultáljunk egy fizioterapeutával, aki nem csak megmutatja és be is tanítja azokat a gyakorlatokat, amikkel a kutya izomzata karban tartható, de segítséget tud nyújtani abban is, hogy a kutyánknak milyen eszközöket vásároljunk. Emellett a begyakorláskor végigköveti a gazdi mozdulatait, azt, hogy a tornát valóban jól hajtja, hajtatja végre a kutyussal, illetőleg figyel és figyelmezteti a gazdit az időtényezőre is. Mert legyen bármilyen jó fizikumú a kutyánk, egy dolgot tudni kell. Ha szereti a tornát, nem fogja a kifáradás jeleit mutatni, és a túltornáztatással akár többet árthatunk, mint amennyit használunk. És persze az is fontos, hogy bár lehet, hogy a youtube videóról teljesen jól le tudja egy gazdi utánozni a mozdulatsort, az a kutya azidáig nem diagnosztizált betegsége miatt inkább árt, mint használ.

Az aktív tornán kívül pedig, főleg ha nem lakunk közel olyan természetes vízhez, ahova a kutyát is be lehet engedni, elvihetjük úsztatni vagy hidrokádba is. A víz felhajtóereje az esetleges fogyókúránál is sokat segít, ugyanis anélkül mozgatja meg az izmokat és „égeti a zsírt”, hogy a kutya ízületeit megterhelné.
Visszatérve azonban egy kicsit a BCAA-hoz: a magam részéről semmilyen, emberi fogyasztásra készült izomtömeg növelő szert nem javaslok kutyának (macskának sem) adni. Ha a kutya izomzata a sport elmaradása miatt csökken, úgy a fenti módszerek bármelyike alkalmas arra, hogy ha nem is úgy, mint a versenyzés, de karban tartsa az izmokat, ha pedig valóban sorvad, vagyis kóros folyamat van a kutya szervezetében, akkor annak az okát kell kideríteni.

És még egy gondolat:
AKTÍV TORNÁT ÉS GAZDI-BETANÍTÁST ÉN IS VÁLLALOK, KERESSETEK BIZALOMMAL!
Bejelentkezés a 06 70 904 0146-os telefonszámon!

Mütyi fizioterápia közben
Mütyi kutyám fizioterápia közben
Mit csináljunk karantén idején egy sportkutyával?