Az EKSZ műtéti megoldásait azért kell ismernie egy fizioterapeutának, mert ami alkalmazható egy szalagpótlásos megoldásnál, az nem biztos, hogy alkalmazható egy implantátumos beavatkozást követően.
A szalagpótlás esetén például alkalmazható az elektroterápia, mint pl. lézer, ultrahang vagy tens- mely utóbbi akár az izomépítésben is nagy segítség lehet, ezek azonban fém implantátumoknál nem alkalmazhatók.
Szalagpótlás esetén a manuálterápia kontraindikált, mivel ott az ízületet alkotó csontok egymástól való eltávolításával hajtjuk végre a gyakorlatot, viszont a szalagpótló anyag egyáltalán nem rugalmas.

Hepi

A fizioterápiát célszerű minél hamarabb elkezdeni.
És most szeretném azt is gyorsan tisztázni, hogy a fizioterápia elemei közé tartozik a fájdalomcsillapítás is, amit termoterápiával, ultrahang terápiával, masszázzsal, TENS készülékkel (Melzack és Wall- féle kapuelmélet), vagy épp passzív kimozgatással is el tudunk érni. Természetesen egy friss műtött kutyánál elsődlegesen a termoterápiának van jelentősége.
Sok esetben a kezelőorvos nem engedi a fizioterápiát a varratszedésig, de egyes orvosok már a műtét utáni 3. napon javasolni szokták a műtött láb óvatos mozgatását, ami jelen esetben a passzív kimozgatást és a nagyon óvatos masszázst jelenti. A kimozgatásnak azon kívül, hogy segíti az ízületi nedv termelődését, épp az ízületi nedv termelődés általi fájdalomcsillapító hatása van.
A varratszedést követően is fontos a fokozatosság betartása, a terhelés folyamatos növelése. A heg melletti szöveteket célszerű hegmasszázzsal is kezelni, még akkor is, ha nem tapasztalunk letapadást, hiszen ma már tudjuk, hogy a fascia szerepe milyen jelentőséggel bír az élő szervezetben. Emellett ha nem idegenkedünk az alternatív megoldásoktól, hasznunkra lehet a kinezio tape és a cross-tape is.
A fokozatosság elve alapján a tornát kezdjük mindig stabil talajon, majd haladjunk az egyre nehezebb felszínek felé. Az instabil eszközöket azonban először keményebbre fújjuk, és a láb terhelhetőségét, a kutya állapotát mindig szem előtt tartva fokozatosan csökkentsük a levegő mennyiségét.
Instabil eszközökből, billenő deszkákból egy idő után szép pályát lehet összerakni.
A stabilizációs gyakorlatok is fontosak, a műtött végtag terhelhetőségét segítenek visszaállítani. Figyelni kell azonban, hogy ha a kutya a stabilitás megőrzése miatt a helyzetből kilép, csökkentsük az erőt, amivel ki akarjuk billenteni.

Nagy hasznát vesszük a torna során a bólyáknak és a bólyarudaknak is, a járásiskola ugyanis a legjobb megoldás ahhoz, hogy ha az egyik végtagot kevésbé terheli, illetve az akadályok átlépésével az esetleges lépéshossz eltéréseket tudjuk szépen korrigálni.
Hepi szlalom
Elképzelhető azonban az, hogy a lépéshossz eltéréseket és a sántaságot nem a megszokott járásmód, hanem esetleg épp a meniscus sérülése, vagy más, állatorvos hatáskörébe tartozó probléma okozza, ilyenkor a gazdinak érdemes felkeresnie a műtétet végző orvost is.

Bár én nem rendelkezem vele, de a rehabilitációs fontos eszköze lehet a víz. Legyen az akár hidrokád, akár úszás. A hidrokád ugye egy olyan eszköz, amiben a kutya egy futószalagon, a terapeuta által beállított sebességgel és akár emeledőn is gyalogol a vízben, kihasználva a víz felhajtóerejét. Az úsztatás során pedig a terapeuta egy medencében, a saját kezével tartva segíti a kutyát abban, hogy a víz alatt végrehajthasson gyakorlatokat. Sajnos vannak kutyák, akik nem annyira szeretik a vizet, vagy épp be is pánikolnak tőle, így ezt mindig vegyük figyelembe.

A fizioterápia fontos, ha nem elengedhetetlen a felépülésben, hiszen a gyakorlatok által gyorsabbá, célzottabbá és hatékonyabbá válik a gyógyulás. Az izom a műtétet megelőzően már elkezd leépülni, hiszen a fájdalomtól a kutya kevésbé terheli az adott végtagot. Ha tudjuk a műtétet időzíteni, vagyis van még időnk az operáció előtt egy kis izmosításra, akkor is célszerű fizioterapeutát, vagy akár hidroterapeutát/ úsztatást keresni.
Ne felejtsük el, amíg az izom napok alatt képes jelentősen sorvadni, addig az izomépítés ennél jóval hosszabb folyamat.

Hepi kutyus műtét utáni fizioterápiáját nem én végeztem, mivel akkor én még csak tanultam a szakmát, azonban február- március óta rendszeresen tornázom vele, így a meniscus műtétje után is.
És épp ezért szeretném megköszönni a gazdijának is és neki is, hogy van/ volt lehetőségem együtt dolgozni velük, köszönöm a bizalmat a részükről, és bármilyen furcsa is, de azt a segítséget is, amivel a saját szakmai tapasztalataimat segítettek bővíteni.

Hepi

Hepi története 3. rész – A fizioterápia