fizio eszközökPár szóban a kutya fitnessről.

Sok kétlábúnak még az is egy fura hóbortnak tűnhet, ha azt hallja, hogy kutya-fizioterapeuta, de a saját életében lehet, hogy talál olyan eseményt, ami alapján könnyen be tudja azonosítani, mi is lehet egy ilyen szakember munkája, célja. Persze ezek közül is sokan vannak, akik szerint a kutya nem úgy „működik”, mint az ember, így nincs szüksége a rehabilitációra.
Egészséges kutyák esetében pedig pláne nem gondol rá, hogy felkeressen egy ilyen szakembert, mert a kutyusa szépen sétál, gyorsan fut, ügyesen veszi az akadályokat stb.

Pedig ugye ezek a feladatok is igénybe veszik a kutyát. Dolgoznak az izmok, az ízületek. De máshogy és másképp dolgoznak egy sétánál, és megint másképp a futásnál, vagy akár az extrémebb kutyás sportoknál, gondolok itt pl. a falmászásra, a súlyhúzásra. És persze azt sem szabad kihagyni, ha a kutyusunk esetleg nem sportol semmit, a napi pár séta az, ami az ő mozgásának a szerves része.

Ha nem rehabilitációra, vagy műtét elkerülése miatti konzervatív kezelésre érkezünk a kutyával, hanem erősítésre, stabilitás fejlesztésre, a kutya fitness a legjobb megoldás. Az instabil eszközök használatával célirányosan fejleszthetünk izomcsoportokat, javíthatjuk az általános kondícióját, erőnlétét, fizikai állóképességét a kutyusnak, emellett testsúly optimalizálásra is alkalmazható. Persze az egészséges kutyák akár futhatnak is időről időre a gazdival, vagy épp járhatnak különböző kutyaiskolás tanfolyamokra is, hiszen esetükben nincs kizáró ok, de itt az ízületek nagyobb terhelést kapnak.

Az instabil eszközökön ugyanis bár a testsúly ráhelyeződik az adott ízületre, a mozgás mértéke kisebb, így kevésbé hangsúlyos ez a terhelés, ezzel az ízületeket is óvjuk. Az instabil eszközzel végzett izomfejlesztés az adott ízületre is hatással van, egy erőteljesebb izomzat védi az ízületet, ezáltal kutyánk tovább tudja élvezni azt a sportot is, amit a gazdival a terepen végez.

Várok minden kutyust kutya fitnessre a Kék Bagoly Állatorvosi Rendelő és Patika-ban hétfőn illetve pénteken délután. A rendelés előzetes bejelentkezéshez kötött.

Bejelentkezés: 06 70 904 0146

Mit keres egy egészséges kutya a fizioterapeutánál?