kutya masszázsMielőtt kutya-fizioterapeuta lettem volna, masszíroztam a kutyákat. Alapvetően amúgy is mindig imádtam kutyákat simikézni, a kutyák érintése, és most már a lovaké is- feltöltött, kisimított, összhangot teremtett köztem és a kutya között. Valahogy olyan volt, mintha egy rezgésszámon lennénk.

Emellett persze az is nyilvánvaló, hogy ahogy nekem jól esik egy masszázs, úgy a kutyának is, és ahogy nekem hasznos, úgy neki is.

Épp ezt használja fel a fizioterápia, és ezért is szeretek a mai napig masszírozni. Mert kapcsolatot teremt, előkészít – felkészít, hasznos… gyógyít.

A masszázs a kezünkkel a bőr felületén meghatározott erővel végzett, rendezett, ismétlődő mozdulatsorokból álló manipuláció. A kézi masszázs nagy előnye a géppel végzetthez képest, hogy tapinthatóvá válnak az eltérések, hiszen érezzük a bőr és bőr alatti szövetek állapotát is.

A fizioterápiában a masszázst a vérbőség fokozására, fájdalomcsillapításra, izomcsomók oldására, sportkutyáknál bemelegítésre, majd levezetésre, izomtónus növelésére, csökkentésére használjuk. Ezek alapján megkülönböztetünk:
– frissítő masszázst
– gyógymasszázst
– diagnosztikus masszázst és
– sportmasszázst

Az alapfogások a klasszikus svéd masszázs elemeit tartalmazzák, de a sportmasszázsban a mozdulatok intenzívebbek, izomerő növelőek, míg a gyógymasszázs esetén speciális ingerfogásokkal is találkozhatunk. A diagnosztikus masszázs célja, hogy feltérképezze a kutya teljes testfelületét, a tapintással érezhető eltéréseket megtalálja, így a bőr, a bőr alatti kötőszövetek és izmok állapotát is feltérképezi. A nálam állapotfelmérésen részt vett kutyák mindegyike részesül ilyen masszázsban, hiszen a kutya fizioterapeuta nem csak a beteg testrészt, hanem az egész kutyát kezeli.
Csak egy példa erre: a saját kutyám több, mint 1 éve lett hármas sérvvel műtve, és lebénult utána. A járástanulás ideje alatt ugye nagy hangsúly volt a hátsó lábak rendes használatának visszanyerésében, de nem volt elhanyagolható az sem, hogy a mellső lábak, lapocka melletti és nyaki izmok eközben jócskán túl voltak terhelve.
Emellett persze nagyon fontos a bénulás miatt nem használt végtagokon a neurológiai betegeknél mondhatni kötelezően alkalmazandó ingermasszázs.

A masszázs során a bőr és a bőr alatti kötőszövetek felmelegszenek, vérbőség keletkezik, így a nyirok- és véráramlás felgyorsul, endorfin szabadul fel, a fájdalom csökken. A fogások intenzitásával izomtónust csökkenthetünk vagy növelhetünk, egyes fogások például kifejezetten a lazító technikák közé sorolhatók, míg bizonyos mozdulatok akár a légzésterápiában is hasznosnak bizonyulnak. A fizioterápiában vannak olyan alkalmazott módszerek, mint például a nyújtás, amikor eleve át kell masszírozni a kutyát, mielőtt nekikezdenénk lenyújtani.
A masszázst mindig az egészséges területeken javasolt kezdeni, hiszen a legfontosabb a kutya bizalmának az elnyerése, márpedig ha egyből fájdalmat okozunk, akkor vélhetően nem lesz sikeres a terápiánk. Egy egy terület nem igényel túl sok időt, szakmai berkekben az 5 percet veszik alapul, de mindig figyeljük a kutya reakcióit is. A masszázs kivitelezéséhez ez esetben is a legjobb a csendes, nyugodt helyszín, gondoljunk csak bele, hogyan tudna egy kutya nyugodt maradni, ha állandóan valami “intézkedésre okot adó” zajt hallana?
Természetesen, ahogy minden más fizioterápiás eszköznek, a masszázsnak is vannak javallatai és ellenjavallatai is, akár helyi, akár össz-szervezeti szinten nézve, amiket a terapeutának szem előtt kell tartania.

A masszázs, mint önálló szolgáltatás is megtalálható a tevékenységeim között, legyen szó pusztán egy frissítő masszázsról, vagy épp sportkutyákról, vagy idős kutyák ízületi fájdalmait csökkentő masszázsról.

Rendelésem hétfőn és pénteken délutánonként a Kék Bagoly Állatorvosi Rendelő Fót, Czuczor Gergely utca 12. szám alatt. Ezeken az időszakokon kívül házhoz megyek Gödöllő és 30 km-es körzetében.
Bejelentkezés/ időpontkérés: 06 70 904 0146

A masszázsról