kinesio tape kutyán
Kép forrása: vetkintape.com

Biztosan sokan ismerik a különböző színben létező rugalmas, alsó részén akril ragasztóval ellátott pamut szalagot, a kinezio tape-et. Azt is biztos mindenki tudja, hogy ezeknek a szalagoknak nem az a lényege, hogy szép színesek legyünk, hanem ez a szalag valójában egy orvostechnikai eszköz. A célja, hogy izmot lazítson, segítsen a nyirok elvezetésében, ízületet stabilizáljon és szükség esetén korrekcionáljon.

A kinezio tape azáltal, hogy a bőrre ragad, a felületes fasciát kiemeli, majd a ragasztott testrész mozgatásával a test egészét behálózó fascia láncokat is működésbe hozzuk. A megemelt fasciák között a nyirokkeringés gyorsul, a fájdalmat, mozgáskorlátozást okozó anyagok gyorsabban ürülnek a szervezetből. Ez egy bonyolult folyamat, olyan szavakkal, mint nocicepció, propriocepció, gate controll elmélet stb…szóval ebbe nem is mennék bele.

Mint írtam, az embereken teljesen megszokott ezeknek a színes szalagoknak a viselése, és magam is dolgozom embereken is, de vajon mi a helyzet a kutyákkal, vagy a lovakkal?
Kutyák esetében is lehet kinezio tape-et alkalmazni a fizioterápia mellett kiegészítő terápiának, ahogy lovak rehabilitációjában is.

Felmerülhet a kérdés, és teljesen jogosan, hogy de hogy ragad meg a szőrön? Le kell borotválni a kutyát? Nos, egyik sem, vagyis nem feltétlenül. A lényeg az ideális szőrhossz megtalálása ahhoz, hogy se túl rövid ne legyen, se túl hosszú. A túl rövid, vagy épp frissen nullásra letolt szőr esetében az elvágott szőrszál a növekedés során le fogja tolni a tape-et, mivel a szőrszál 1-2 napig még elég kemény a vágás helyén. A túl hosszú szőrszál esetén pedig csak a szőr emelődik el. Egyébként emberen sem ragasztunk fel tape-et frissen borotvált testre.

kinesio tape kutyára
Kép forrása: vetkintape.com

A kutya tape-elése nem lehetetlen, és ezt tapasztalatból mondom. Sőt, vannak kifejezetten jó kutya-alanyok is, akiknél akár szőrnyírás nélkül is meg lehet csinálni a ragasztást. Én a magam részéről ha ragasztani szeretnék kutyát, amellett, hogy ezt csak és kizárólag a gazdi engedélyével tehetem meg, vagy a ragasztás előtt 2-4 nappal lenyíratom teljesen a kutyus azon részét, ahol ragasztani szükséges, vagy akkor és ott kérünk segítséget a milliméterenkénti visszavágásban egy kutyakozmetikustól.

Emellett persze vannak speciális, állatokra kifejlesztett tape-ek, amik kicsivel jobban is ragadnak.
Egy I. fokú patellaficamot egy kis testű kutyán viszonylag könnyen le lehet ragasztani, és valóban hatékony kiegészítője a fizioterápiának, de a saját kutyámon is alkalmaztam pl. a sérvműtétjét követően a propriocepció visszaállításához is, vagyis hogy a hátsó lábacskáit is szépen talpra tegye le, amikor lép vele.

Kutya kinezio tape alap- és korrekciós technikák alkalmazásáról a tanusítványomat tavaly, míg lovak esetében idén szereztem meg.
Kutya-fizioterápiás rendelésemen a kinezio-tape kutyák számára elérhető, lovak esetében 2021. januárjától fogadom a megkereséseket.

Kutya-fizioterápiás rendelésem: Fót, Czuczor Gergely utca 12, Kék Bagoly Állatorvosi Rendelő és Patika
Rendelési idő előzetes bejelentkezés alapján hétfőn és pénteken.

kinesio tape kutyán
Kép forrása: http://kutyafizio.5mp.eu
Mit keres a kutyán a kinezio tape?